Het spel

Go ontstond zo’n 3000 jaar geleden in China. Aan het eind van het eerste millennium van onze jaartelling werd het geïntroduceerd in Japan, waar het tot grote bloei kwam.

Voor velen is de grote charme van Go dat een reeks simpele regels tot een spel leidt waar je een leven op kunt studeren.

Go kent een uitgekiend voorgiftesysteem. Dit zorgt ervoor dat een beginner al meteen leuke partijen kan spelen, zonder voortdurend van het bord gemept te worden.

Een goede en snelle manier om de regels te leren biedt The Interactive Way To Go.

Een drietal sites zijn zeer zeer interessant als je al iets verder bent. Veel informatie vind je (en kun je toevoegen aan) Sensei’s Library. Op goproblems.com kun je op go-problemen puzzelen, een goede manier om snel sterker te worden. Bij de Go Teaching Ladder kun je je partijen laten bespreken door sterkere spelers en partijen bekijken.

Is een keer per week spelen op de club te weinig voor je? Dan zijn Go Servers de oplossing. De belangrijkste zijn KGS en IGS. KGS heeft een mooie Java interface en kent een vrij vriendelijke sfeer. Bij IGS vind je de meeste sterke spelers.

De Nederlandse Go Bond
Met een toernooi agenda.
GOBASE.org
De omvangrijke site van Jan van der Steen, met duizenden profpartijen, die te doorzoeken zijn op patronen en openingen, go-woordenboeken en nog veel meer.
go.pagina.nl
Met nog veel meer links.